Rafaello z Malibu

Czas Wykonanie 30 minut Porcji 15 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Do szklanki mleka wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleczko kokosowe gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, gdy zawrze wlewamy mleko z mąkami i mieszamy energicznie.

Rafaello z Malibu – składniki:

Krem:
szklanka mleka
400 ml mleczka kokosowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy /opakowanie/
pół szklanki cukru
pół kostki masła
3 łyżki wiórek kokosowych /uprażone na suchej patelni/
3 łyżki malibu

Ciasto:
paczka słonych krakersów
3 łyżki wiórków kokosowych

płatki migdałowe do posypania

Rafaello z Malibu – sposób wykonania:

Do szklanki mleka wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleczko kokosowe gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, gdy zawrze wlewamy mleko z mąkami i mieszamy energicznie.

Gdy budyń zgęstnieje odstawiamy go do wystudzenia.
Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy, na koniec wlewamy malibu i uprażone wiórki, mieszamy. Wstawiamy do lodówki by masa nieco stężała.

Blachę prostokątną o wymiarach ok. 28×21 cm wykładamy warstwą krakersów. Na krakersy wykładamy cienką warstwę kremu.
Ponownie kładziemy warstwę krakersów i tak do wyczerpania składników. Wierzch dekorujemy wiórkami i płatkami migdałów.

Jeśli chcemy by ciasto było wysokie najlepiej robić je w formie do keksa. Ciasto jest najlepsze o kilku godzinach lub na drugi dzień.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.