Szwedzkie drożdżowe bułeczki z kardamonem i budyniem

Czas 60 minut Porcji kcal : 180 kalorii/100g Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Szwedzkie drożdżowe bułeczki z kardamonem i budyniem – składniki:

Na ok 40-45 szt
150 g masła lub margaryny
500 ml mleka
50 g drożdży
100 ml (1 dl) cukru
Pol łyżeczki soli
2 łyżeczki kardamonu
Pol łyżeczki proszku do pieczenia
850 g maki
Nadzienie
Miękkie masło
Ugotowany budyń waniliowy
1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek
Gruby biały cukier do posypania

Szwedzkie drożdżowe bułeczki z kardamonem i budyniem – sposób wykonania:

Wykonanie
Masło lub margarynę rozpuścić dodać mleko i wymieszać z masłem podgrzać do temperatury 37 stopni. Drożdże pokruszyć w dużej misce 4-5 litrowej , wlać mleko z masłem i rozpuścić drożdże, dodać do tego cukier, sól i ewentualnie kardamon jak kto lubi 😊 Odmierzyć mąkę , z tej ilości odłożyć 50 ml maki do podsypywania.

Make wymieszać z proszkiem i wsypać do drożdży i wyrabiać ręką lub mikserem ok 10 min do uzyskania gładkiego ciasta , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 min. Po tym czasie wyjąć ciasto podzielić na dwie części, jedną cześć rozwałkować na duży prostokąt posmarować cienko miękkim masłem, potem posmarować budyniem złożyć na pół i lekko rozwałkować, budyń może wypłynąć , potem nożykiem lub radełkiem zrobić cienkie paski, pozakręcać jak wstążki ,zwinąć wokół palca i położyć na blaszkę wyłożoną papierem ,zostawić na 30-40 min do wyrośnięcia, przykryć ściereczką.

Po tym czasie posmarować jajkiem i posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika najpierw na środkową półkę piekarnika na 5 min potem na dolna półkę na 20 min albo do zrumienienia.
Bułki studzić na kratce i przykryć ręcznikiem.
Smacznego 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *