Babka piaskowa

Czas 50 minut Porcji 10 kcal : 390 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.

Wspaniała babka piaskowa, polecam nie tylko na Święta Wielkanocne. Prosty i sprawdzony przepis.
Ciasto na formę o średnicy 21 cm.

Babka piaskowa – składniki:

2 szklanki mąki
250 gram masła
półtorej szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mleka
5 jajek
15 g proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego

Babka piaskowa – sposób wykonania:

Wspaniała babka piaskowa, polecam nie tylko na Święta Wielkanocne. Prosty i sprawdzony przepis.
Ciasto na formę o średnicy 21 cm. Do ciasta używamy składników o pokojowej temperaturze.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło i ucieramy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy stopniowo do utartych żółtek na przemian z mlekiem.

Następnie dodajemy aromat waniliowy, wszystko mieszamy na gładkie ciasto.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.

Masę wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką foremki, pieczemy 50 minut w 180 stopniach C.

Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem. Smacznego!

Jedna odpowiedź do “Babka piaskowa”

  1. ja do tego ciasta dodaję orzechy drobno pokrojone (szklanka) przyprawa do pierników i mój własnej produkcji dżem z czarnej porzeczki. pychta Lucyna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *