Babka piaskowa - składniki:

2 szklanki mąki
250 gram margaryny
półtorej szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mleka
5 jajek
15 g proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego


Babka piaskowa - sposób wykonania:

Wspaniała babka piaskowa, polecam nie tylko na Święta Wielkanocne. Prosty i sprawdzony przepis.
Ciasto na formę o średnicy 21 cm. Do ciasta używamy składników o pokojowej temperaturze.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy margarynę i ucieramy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy stopniowo do utartych żółtek na przemian z mlekiem. Następnie dodajemy aromat waniliowy, wszystko mieszamy na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Masę wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką foremki, pieczemy 50 minut w 180 stopniach C.
Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu