Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 356 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Ja również robię taką sałatkę śledziową tylko ja na warstwę startych ziemniaków dodaję startą gotowaną marchewkę, warstw...
| 2014-10-18 12:07 |

przepiekne pierogi!
pieknie wygladają te pierożki, mniam :)
mysle juz nad daniami wigilijnymi i zbieram pomysły, w zeszłym roku robił...
| 2014-10-14 17:16 |

przepis na 5!
YUMMI! kurczak z ananasem, genialne zestawienie :) polecam do {wymoderowano spam}...
| 2014-10-03 9:57 |

kulinarnymen
Ciasto smaczne, ale ja niestety miałem tylko 5 szt. jabłek - to stanowczo za mało, bo mój wypiek był za słuchy. ...
| 2014-09-18 10:51 |

Tytul
sernik lodzi jest super próbowałam zrobić wszystkim bardzo smakowało pozdrawiam
...
| 2014-09-15 17:45 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
przepisy Emigrantek

blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Pozostałe >> Potrawy wigilijne
Czas Wykonanie 30 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Barszcz czerwony - składniki:

2 kg buraków czerwonych
2 l ciepłej wody (zagotowanej i lekko ostudzonej)
3 ząbki czosnku
2 kromki chleba na żytnim zakwasie
2 marchewki
pietruszka
pół selera
garść suszonych grzybów
sól, pieprz, cukier do smaku
sok z cytryny

Barszcz czerwony - sposób wykonania:

Domowy przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami oczywiście na własnym zakwasie. Na 5-7 dni przed należy nastawić zakwas na barszcz. W tym celu obieramy buraki, kroimy w plastry, wkładamy do słoja zalewamy ciepłą wodą, dodajemy obrane ząbki czosnku i 2 kromki chleba. Całość przykrywamy i odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej. Po około 5 dniach przecedzamy przez gęste sitko i odstawiamy do lodówki lub bezpośrednio gotujemy barszcz.

Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy an godzinę. Z obranych i pokrojonych warzyw gotujemy wywar, gdy będą miękkie dodajemy zakwas buraczany (około 2 szklanek) oraz grzyby wraz z wywarem od moczenia. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz cukrem i sokiem z cytryny. Chwilkę podgrzewamy lecz nie gotujemy by barszcz nie stracił koloru. Przed podaniem barszcz przecedzamy. Barszcz jest najlepszy z uszkami.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []