Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności












Poradnik Kulinarny Polecam 362 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Zapieknka łącznie piecze się 40 minut. To powinno wystarczyć przy dobrym piekarniki. Jeśli widzisz że pieczarki puszczaj...
| 2015-02-23 10:35 |

Tytul
Pieczarki puscily wode. Ziemniaki byly surowe. Postepowalam zgodnie z przepisem co do joty. Nie polecam....
| 2015-02-21 18:31 |

Tytul
Rewelacyjne faworki swietny przepis dzieciaki sie wlasnie zajadaja . Bede musiala zrobic kolejna porcje hihi...
| 2015-02-11 10:49 |

mnaim
bardzo lubie sałatkę z tuńczka a ta z cebula jest pyszna:)







...
| 2015-01-23 9:15 |

rosół
o gustach się nie dyskutuje ale co to za rosół bez cudownego zapachu ziela angielskiegi i liścia??
a jeśli chodzi...
| 2015-01-22 14:33 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem


blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Pozostałe >> Potrawy wigilijne
 
Czas Wykonanie 30 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Barszcz czerwony - składniki:

2 kg buraków czerwonych
2 l ciepłej wody (zagotowanej i lekko ostudzonej)
3 ząbki czosnku
2 kromki chleba na żytnim zakwasie
2 marchewki
pietruszka
pół selera
garść suszonych grzybów
sól, pieprz, cukier do smaku
sok z cytryny

Barszcz czerwony - sposób wykonania:

Domowy przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami oczywiście na własnym zakwasie. Na 5-7 dni przed należy nastawić zakwas na barszcz. W tym celu obieramy buraki, kroimy w plastry, wkładamy do słoja zalewamy ciepłą wodą, dodajemy obrane ząbki czosnku i 2 kromki chleba. Całość przykrywamy i odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej. Po około 5 dniach przecedzamy przez gęste sitko i odstawiamy do lodówki lub bezpośrednio gotujemy barszcz.

Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy an godzinę. Z obranych i pokrojonych warzyw gotujemy wywar, gdy będą miękkie dodajemy zakwas buraczany (około 2 szklanek) oraz grzyby wraz z wywarem od moczenia. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz cukrem i sokiem z cytryny. Chwilkę podgrzewamy lecz nie gotujemy by barszcz nie stracił koloru. Przed podaniem barszcz przecedzamy. Barszcz jest najlepszy z uszkami.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []