Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności








potrawy wigilijne przepisy





Poradnik Kulinarny : 12 potraw wigilijnych
Polecam 357 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Jak nie masz termoobiegu to w temperturze o 10 stopni wyższej....
| 2014-12-15 8:45 |

Tytul
A jak ja nie mam w kuchence termoobiego, to w jakiej temperaturze mam piec ?

Kama...
| 2014-12-14 22:47 |

byki i serniki
Kto twierdzi że zły przepis nigdy nie jadł DOBREGO, PRAWDZIWEGO jedzenia w tym prawdziwych wypieków. Przepis taki sam, j...
| 2014-12-09 14:34 |

Tytul
Kotlety jajeczne to przede wszystkim smaczny tani i szybki obiad :)...
| 2014-12-04 14:59 |

bar mleczny
Dzisiaj wrocilem wczesniej do domu i postanowilem zrobic na obiad cos co kojarzy mi sie z Polska(mieszkam w Niemczech), ...
| 2014-12-04 14:39 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem


blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Pozostałe >> Potrawy wigilijne
Czas Wykonanie 30 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Barszcz czerwony - składniki:

2 kg buraków czerwonych
2 l ciepłej wody (zagotowanej i lekko ostudzonej)
3 ząbki czosnku
2 kromki chleba na żytnim zakwasie
2 marchewki
pietruszka
pół selera
garść suszonych grzybów
sól, pieprz, cukier do smaku
sok z cytryny

Barszcz czerwony - sposób wykonania:

Domowy przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami oczywiście na własnym zakwasie. Na 5-7 dni przed należy nastawić zakwas na barszcz. W tym celu obieramy buraki, kroimy w plastry, wkładamy do słoja zalewamy ciepłą wodą, dodajemy obrane ząbki czosnku i 2 kromki chleba. Całość przykrywamy i odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej. Po około 5 dniach przecedzamy przez gęste sitko i odstawiamy do lodówki lub bezpośrednio gotujemy barszcz.

Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy an godzinę. Z obranych i pokrojonych warzyw gotujemy wywar, gdy będą miękkie dodajemy zakwas buraczany (około 2 szklanek) oraz grzyby wraz z wywarem od moczenia. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz cukrem i sokiem z cytryny. Chwilkę podgrzewamy lecz nie gotujemy by barszcz nie stracił koloru. Przed podaniem barszcz przecedzamy. Barszcz jest najlepszy z uszkami.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []