Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 355 pysznych przepisów.

Komentarze

tytul
1...
| 2014-08-26 18:05 |

piotrigosiawrona31
Pyszne mufinki. Swietny przepis. Radzę wypróbować go na święta. Rodzicom i mężowi smakowały. Za 2 lata gdy moja córeczka...
| 2014-08-08 17:23 |

tytul
1...
| 2014-08-04 20:39 |

głód uczy
Kojarzyłem nazwę ciasta ale nic więcej, wydało się interesujące bo ma jabłka rozprowadzone wszędzie. Z orzechami wyszło ...
| 2014-07-31 23:07 |

tytul
1...
| 2014-07-31 17:50 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
przepisy Emigrantek

blog
Dorodne Pomidory




Strona główna >> Pozostałe >> Potrawy wigilijne
Czas Wykonanie 30 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Barszcz czerwony - składniki:

2 kg buraków czerwonych
2 l ciepłej wody (zagotowanej i lekko ostudzonej)
3 ząbki czosnku
2 kromki chleba na żytnim zakwasie
2 marchewki
pietruszka
pół selera
garść suszonych grzybów
sól, pieprz, cukier do smaku
sok z cytryny

Barszcz czerwony - sposób wykonania:

Domowy przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami oczywiście na własnym zakwasie. Na 5-7 dni przed należy nastawić zakwas na barszcz. W tym celu obieramy buraki, kroimy w plastry, wkładamy do słoja zalewamy ciepłą wodą, dodajemy obrane ząbki czosnku i 2 kromki chleba. Całość przykrywamy i odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej. Po około 5 dniach przecedzamy przez gęste sitko i odstawiamy do lodówki lub bezpośrednio gotujemy barszcz.

Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy an godzinę. Z obranych i pokrojonych warzyw gotujemy wywar, gdy będą miękkie dodajemy zakwas buraczany (około 2 szklanek) oraz grzyby wraz z wywarem od moczenia. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz cukrem i sokiem z cytryny. Chwilkę podgrzewamy lecz nie gotujemy by barszcz nie stracił koloru. Przed podaniem barszcz przecedzamy. Barszcz jest najlepszy z uszkami.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []