Czas 30 minut Porcji 6 kcal : 55 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Domowy przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami oczywiście na własnym zakwasie. Na 5-7 dni przed należy nastawić zakwas na barszcz.
Barszcz czerwony – składniki:
2 kg buraków czerwonych
2 l ciepłej wody (zagotowanej i lekko ostudzonej)
3 ząbki czosnku
2 kromki chleba na żytnim zakwasie
2 marchewki
pietruszka
pół selera
garść suszonych grzybów
sól, pieprz, cukier do smaku
sok z cytryny
Barszcz czerwony – sposób wykonania:
Domowy przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami oczywiście na własnym zakwasie. Na 5-7 dni przed należy nastawić zakwas na barszcz. W tym celu obieramy buraki, kroimy w plastry, wkładamy do słoja zalewamy ciepłą wodą, dodajemy obrane ząbki czosnku i 2 kromki chleba.
Całość przykrywamy i odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej. Po około 5 dniach przecedzamy przez gęste sitko i odstawiamy do lodówki lub bezpośrednio gotujemy barszcz.
Nie wyobrażam sobie wigilijnej wieczerzy bez tradycyjnych krokietów z kapustą i grzybami.
Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy an godzinę. Z obranych i pokrojonych warzyw gotujemy wywar, gdy będą miękkie dodajemy zakwas buraczany (około 2 szklanek) oraz grzyby wraz z wywarem od moczenia. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz cukrem i sokiem z cytryny. Chwilkę podgrzewamy lecz nie gotujemy by barszcz nie stracił koloru.
Przed podaniem barszcz przecedzamy. Barszcz jest najlepszy z uszkami.