Chrzan tarty własnej roboty - składniki:

- 2 korzenie chrzanu
- sok z 1 średniej cytryny
- sól i cukier



Chrzan tarty własnej roboty - sposób wykonania:

Chrzan tarty to obowiązkowa potrawa na moim wielkanocnym stole. Póki nie spróbujesz, nie przekonasz się jakie to proste. Wyciska łzy przy ręcznym tarciu, dlatego polecam wykorzystać do tego kuchennego robota u?miech. Żaden kupny chrzan nie dorówna domowemu chrzanowi, jego prawdziwy, ostry aromat i smak idealnie pasuje do wielkanocnych potraw. Domowy chrzan jest smaczny i mega mocny.

Korzenie chrzanu obieramy, płuczemy i umieszczamy na kilkadziesiąt minut w misce z chłodną wodą.

Do słoika wlewamy kilka łyżek przegotowanej i ostudzonej wody oraz sok z cytryny. Oprószamy szczyptą soli i cukru.

Ścieramy korzenie chrzanu na drobnych oczkach i sukcesywnie starty przekładamy /by nie stracił koloru/ do przygotowanego słoika z wodą i sokiem cytryny.

Całość mieszamy ze sobą. Jeśli będzie za suchy dodajemy przegotowanej wody z sokiem z cytryny.

Przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce. Przed podaniem można wymieszać chrzan domowy z majonezem lub jogurtem naturalnym. Dzięki temu złagodzimy jego ostrość.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu