Czas 35 minut Porcji 8 kcal : 250 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 15 zł.
Przepyszny serniczek, bosko wygląda i nieziemsko smakuje. Oto mój wypróbowany przepis krok po kroku.
Sernik zebra – składniki:
1 kg twarogu w wiaderku
250 g mascarpone
100 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 budyń waniliowy
1 gorzka czekolada
1 biała czekolada
5 jajek
Spód:
2 szklanki herbatników rozdrobnionych
100 g masła lub margaryny, roztopionej
łyżka kakao
Sernik zebra – sposób wykonania:
Przepyszny serniczek, bosko wygląda i nieziemsko smakuje. Oto mój wypróbowany przepis krok po kroku:
Spód: do rozdrobnionych blenderem herbatników wsypujemy kakao wlewamy roztopione masło , mieszamy. Masa wylepiamy tortownicę (wyłożoną papierem do pieczenia).
Masa serowa: Do twarogu dodajemy mascarpone oraz budyń i roztopione masło (przestudzone). Jajka dzielimy na żółtka i białka, żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do masy twarogowej, miksujemy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy twarogowej i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę, do drugiej roztopioną ciemną czekoladę.
Na spód wylewamy po 3 łyżki każdej masy-do wyczerpania. Pieczemy 90 minut w 150 stopniach C.