Ciasto marchewkowe - składniki:
300 g marchewki200 g mielonych migdałów
100 g mielonych orzechów
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
sok z połowy cytryny
50 ml alkoholu2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
szklanka cukru
duża szczypta cynamonu
dekoracja:
dżem brzoskwiniowy
wiórki kokosowe
Ciasto marchewkowe - sposób wykonania:
Bardzo smaczne i stosunkowo mało kaloryczne - bo bez tłuszczu - ciasto marchewkowe.Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz marchewkę, wlewamy alkohol oraz wsypujemy zmielone migdały oraz orzechy, mieszamy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką, pieczemy 50 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu wierzch ciasta smarujemy dżemem i posypujemy wiórkami kokosowymi choć dekoracja ciasta jest oczywiście dowolna

