Ciasto sylwestrowe - składniki:

2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
3 jajka
5 łyżek kakao
pomarańcza
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczającej
wyciśnięty sok z 1 pomarańczy

Dekoracja tarczy zegara:
12 migdałów
100 g gorzkiej czekolady
łyżka masła
2 łyżeczki wrzątku
cukier puder

Ciasto sylwestrowe - sposób wykonania:

Pyszne, czekoladowo pomarańczowe ciasto efektownie udekorowane migdałami i lukrem na kształt zegara. Idealne na Sylwestrową noc. Swoją dekoracją zachwyci każdego.
Obieramy pomarańczę, kroimy na małe kawałki. Ubijamy białka na sztywno. Gdy piana będzie już sztywna, dosypujemy cukier cały czas ubijając. Następnie wlewamy pojedynczo żółtka i każde ubijamy. Do masy z jajek wsypujemy przesianą mąkę, pokrojone pomarańcze, sodę, proszek do pieczenia i kakao. Wlewamy olej i uważając by masa z jajek nie opadła, całość mieszamy delikatnie.
Okrągłą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C i pieczemy przez 60 minut. Patyczkiem sprawdzamy pod koniec pieczenia czy ciasto jest już gotowe.
Czekoladę wraz z łyżką masła roztapiamy w kąpieli wodnej.
Ostudzone ciasto odwracamy dołem do góry. Otrzymamy równą, płaską powierzchnię. Wierzch skrapiamy sokiem z pomarańczy i smarujemy równomiernie czekoladą. Dekorujemy migdałami wokół ciasta na każdej godzinie zegara i czekamy aż masa czekoladowa zastygnie.
Mieszamy wrzątek i cukier puder do powstania lukru. Gęstym lukrem w rękawie cukierniczym /z obciętym rożkiem/ dekorujemy cyfry i wskazówki zegara.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu