Czas 30 minut Porcji 8 kcal : 165 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Chlebek mięsny – składniki:
kg mielonego mięsa z łopatki
50 g oliwek czarnych i zielonych
3/4 szklanki bułki tartej
3 jajka
2 kulki mozzarelli
1 marchew obrana i starta na grubej tarce
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku drobno posiekane
Szklanka przecieru pomidorowego
sól i pieprz do smaku
10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
Chlebek mięsny – sposób wykonania:
Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia, na dno układamy połowę plastrów szynki.
Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą, pokrojone oliwki, posiekaną w drobną kostkę cebulę.
Do masy dodajemy też pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz startą na grubych oczkach marchewkę.
Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i przekładamy do wcześniej przygotowanej keksówki. Na górę układamy pozostałe plastry szynki.
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.