Czas 40 minut Porcji 8 kcal : 120 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 50 zł.
Rozmrażamy szpinak i na łyżeczce masła smażymy na dużej patelni. Dodajemy obrane i zmiażdżone 5 ząbki czosnku, oprószamy solą i pieprzem.
Rolada szpinakowa z łososiem – składniki:
300 g wędzonego łososia w plastrach
opakowanie mrożonego szpinaku
serek śmietankowy
4 jajka
5-6 ząbków czosnku
łyżka mąki
łyżeczka masła
do smaku sól i pieprz
Rolada szpinakowa z łososiem – sposób wykonania:
Rozmrażamy szpinak i na łyżeczce masła smażymy na dużej patelni. Dodajemy obrane i zmiażdżone 5 ząbki czosnku, oprószamy solą i pieprzem. Farsz odsączamy i studzimy. Do farszu wsypujemy mąkę dodajemy żółtka i ubite na sztywno białka i łyżką mieszamy delikatnie.
Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę szpinakową. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C i pieczemy przez 15 minut.
Po upieczeniu, studzimy i smarujemy serkiem wymieszanym z ząbkiem czosnku. Na warstwę serka kładziemy cienkie plastry łososia i całość zwijamy jak roladę.
Owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po wyciągnięciu z lodówki roladę kroimy w plastry.