Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 350 pysznych przepisów.

Komentarze

babka piaskowa
Z całym szacunkiem Pani Ewo, ale do babki piaskowej dodaje się mąkę ziemniaczaną....
| 2014-04-16 8:10 |

dobre
dobre...
| 2014-03-24 18:52 |

miama
super przepisy dla mojej mamy mnie to
nie kręci....
| 2014-03-24 18:51 |

salatkamwarstwowa ze sledz
do tej salatki dodaje jeszcze 3 ogorki konserwowe ,a buraczki konserwowe ze swojej spizarni
...
| 2014-03-23 17:46 |

Tytul
Kruche ciastka rewelacja. Proste w wykonaniu a za razem smaczne. Polecam...
| 2014-03-19 18:57 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
Anika gotuje
przepisy Emigrantek
przepisy Agiatis


blog
Dorodne Pomidory


DMCA.com


Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Ciasta tradycyjne
Czas Wykonanie 40 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Miętusek - składniki:

Ciasto:
- pół szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- łyżka kakao


Warstwa miętowa:
- 180 gram miętowych landrynek
- 1/4 szklanki wody
- opakowanie budyniu śmietankowego
- 360 ml mleka
- 150 gram masła
- 2 łyżki cukru

Warstwa śmietanowa :
- opakowanie galaretki agrestowej
- 200 g śmietany 36%

- ok. 20 szt herbatników
- 20 gram czekolady

Miętusek - sposób wykonania:

Biszkopt :

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, następnie wlewamy żółtka i chwilkę mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do blaszki 20x20 wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C.

Warstwa miętowa:
Landrynki wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do momentu gdy się rozpuszczą.
W połowie szklanki wody mieszamy budyń oraz 2 łyżki cukru, pozostałe mleko gotujemy. Gdy mleko zawrze wlewamy budynie oraz rozpuszczone landrynki i gotujemy aż zgęstnieją (mieszamy by nie przywarły).
Masło ucieramy an puch, dodajemy po łyżce budyniu wciąż ucierając do wyczerpania. Gotową masę wykładamy na biszkopt, przykrywamy warstwą herbatników.
Warstwa śmietanowa:

Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku. Mieszamy do dokładnego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, wlewamy pod koniec ubijania przestudzoną galaretkę, chwilkę miksujemy. Masę wylewamy na ciasto. Na masę kładziemy warstwę herbatników, posypujemy startą czekoladą. Dekorujemy listkami mięty.
Ciasto wstawiamy do lodówki, by się przegryzło.


  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ostra Na Słodko | | kulinarne przepisy []