Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności












Poradnik Kulinarny
Polecam 362 pysznych przepisów.

Komentarze

mnaim
bardzo lubie sałatkę z tuńczka a ta z cebula jest pyszna:)







...
| 2015-01-23 9:15 |

rosół
o gustach się nie dyskutuje ale co to za rosół bez cudownego zapachu ziela angielskiegi i liścia??
a jeśli chodzi...
| 2015-01-22 14:33 |

To nie rosół.
po pierwsze jesli mówimy o prawdziwym rosole to napewno nie wrzucamy żadnych liści laurowych czy ziela angielskie..to pr...
| 2015-01-20 15:21 |

Tytul
Robiłam już 2 razy raz na Boże Narodzenie i raz na 5 urodziny syna i za każdym razem wyszedł wyśmienicie :) pyszny:))))...
| 2015-01-16 18:25 |

Tytul
wlasnie zrobilam ciasto na pizze,powiem jeszcze ze roslo przez godzine poniewaz musialam wyjsc z domu ,jestem w szoku SU...
| 2015-01-14 13:49 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem


blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Ciasta tradycyjne
 
Czas Wykonanie 40 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Miętusek - składniki:

Ciasto:
- pół szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- łyżka kakao


Warstwa miętowa:
- 180 gram miętowych landrynek
- 1/4 szklanki wody
- opakowanie budyniu śmietankowego
- 360 ml mleka
- 150 gram masła
- 2 łyżki cukru

Warstwa śmietanowa :
- opakowanie galaretki agrestowej
- 200 g śmietany 36%

- ok. 20 szt herbatników
- 20 gram czekolady

Miętusek - sposób wykonania:

Biszkopt :

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, następnie wlewamy żółtka i chwilkę mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do blaszki 20x20 wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C.

Warstwa miętowa:
Landrynki wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do momentu gdy się rozpuszczą.
W połowie szklanki wody mieszamy budyń oraz 2 łyżki cukru, pozostałe mleko gotujemy. Gdy mleko zawrze wlewamy budynie oraz rozpuszczone landrynki i gotujemy aż zgęstnieją (mieszamy by nie przywarły).
Masło ucieramy an puch, dodajemy po łyżce budyniu wciąż ucierając do wyczerpania. Gotową masę wykładamy na biszkopt, przykrywamy warstwą herbatników.
Warstwa śmietanowa:

Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku. Mieszamy do dokładnego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, wlewamy pod koniec ubijania przestudzoną galaretkę, chwilkę miksujemy. Masę wylewamy na ciasto. Na masę kładziemy warstwę herbatników, posypujemy startą czekoladą. Dekorujemy listkami mięty.
Ciasto wstawiamy do lodówki, by się przegryzło.


  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ostra Na Słodko | | kulinarne przepisy []