Muffiny z migdałowo – kokosową kruszonką

Czas 40 minut Porcji kcal : 390 kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Przepis na truskawkowe muffiny z migdałowo – kokosową kruszonką. Zaczynamy od roztopienia masła. Następnie kroimy truskawki w kosteczkę.

Muffiny z migdałowo – kokosową kruszonką – składniki:

Muffinki:
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka olejku do ciast śmietankowy
– ok. 120 g jogurtu naturalnego
– 0,5 szklanki cukru
– 50 gram masła
– 1 jajko
– 100 gram truskawek

Kruszonka:
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 czubata łyżka zimnego masła
– 1 łyżka wirek kokosowych
– 3 łyżki płatków migdałów
– 2 łyżki cukru

Muffiny z migdałowo – kokosową kruszonką – sposób wykonania:

Przepis na truskawkowe muffiny z migdałowo – kokosową kruszonką. Zaczynamy od roztopienia masła. Następnie kroimy truskawki w kosteczkę. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W innej misce mieszamy ze sobą jogurt, olejek i roztopione masło. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz cukier i wszystko ze sobą mieszamy.
Mała uwaga – ciasto wyjdzie gęste i takie ma być.

Pokrojone truskawki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto przekładamy do foremek np silikonowych.

Przygotowanie kruszonki:
Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy do tego posiekane masło. Wszystko rozcieramy palcami. Do powstałej kruszonki dodajemy płatki migdałowe, wirki kokosowe i wszystko mieszamy.
Kruszonką posypujemy wierzch muffinek i lekko dociskamy.

Muffinki umieszczamy w nagrzanym do około 190 st. C piekarniku i pieczemy przez około 20 – 25 minut.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *