Ogórki konserwowe - składniki:

1 kg ogórków (niewielkie i najlepiej mniej więcej równej wielkości)
1,5 łyżki soli
2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
pół szklanki octu
łyżka cukru
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
łyżeczka ziaren białej gorczycy

Ogórki konserwowe - sposób wykonania:

Ogórki myjmy i ciasno układamy w słoiczku (pionowo), między ogórki sypiemy ziarna gorczycy i wciskamy pokrojone ząbki czosnku.
Pozostałe składniki a więc wodę, ocet, sól, cukier, ziele łączymy ze sobą (możemy podgrzać by dobrze się połączyły ze sobą i rozpuściły),zalewą zalewamy ogórki i zakręcamy. Pasteryzujemy kilka minut (10-15). Studzimy i wynosimy w chłodne miejsce.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu