Pierogi z farszem - składniki:

- 3,5 szklanki mąki tortowej
- szklanka letniej wody
- 3 łyżki oleju
- jajko
- 4 szczypty soli

ulubiony farsz
3 łyżki oleju
sól



Pierogi z farszem - sposób wykonania:

Jest kilka sprawdzonych sposobów na przygotowanie smacznego ciasta na pierogi. Możemy skorzystać z klasycznego przepisu lub wykorzystać składniki poprawiające jego miękkość i elastyczność. Mój przepis możesz wykorzystać do wykonania ruskich pierogów, pierogów z mięsem, owocami, warzywami lub grzybami oraz uszek do barszczu. Uwaga podana w przepisie ilość mąki jest orientacyjna, to znaczy że ostateczna ilość dodanej mąki będzie znana podczas wyrabiania.

Z podanych składników zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Nastepnie rozwałkowujemy je na blacie i wykrawamy kółka literatką lub szklanką. Na wycięte kółka kładziemy ulubiony farsz i sklejamy. Przyciskamy jeszcze brzegi widelcem - można zamiast widelca użyć innej metody.
Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju, dzięki któremu pierogi nie będą się sklejały. Gotujemy kilka minut od ponownego zagotowanai się wody w zależnośći jakie ciasto na pierogi preferujecie. Ja lubie ciasto aldente u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu