Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności








potrawy wigilijne przepisy





Poradnik Kulinarny : 12 potraw wigilijnych
Polecam 357 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Jak nie masz termoobiegu to w temperturze o 10 stopni wyższej....
| 2014-12-15 8:45 |

Tytul
A jak ja nie mam w kuchence termoobiego, to w jakiej temperaturze mam piec ?

Kama...
| 2014-12-14 22:47 |

byki i serniki
Kto twierdzi że zły przepis nigdy nie jadł DOBREGO, PRAWDZIWEGO jedzenia w tym prawdziwych wypieków. Przepis taki sam, j...
| 2014-12-09 14:34 |

Tytul
Kotlety jajeczne to przede wszystkim smaczny tani i szybki obiad :)...
| 2014-12-04 14:59 |

bar mleczny
Dzisiaj wrocilem wczesniej do domu i postanowilem zrobic na obiad cos co kojarzy mi sie z Polska(mieszkam w Niemczech), ...
| 2014-12-04 14:39 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem


blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Pozostałe >> Potrawy wigilijne
Czas Wykonanie 55 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Śledzie w oleju - składniki:

1 kg śledzi solonych typu matias
2 duże cebule
szklanka oleju rzepakowego


zalewa:
2 szklanki wody
pół szklanki octu 10%
ziele angielskie - 3 sztuki
liść laurowy - 2 sztuki
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli



Śledzie w oleju - sposób wykonania:

Przepis na śledzie w oleju rodzinny, najczęściej wykonywany na Wigilię u?miech. Śledzie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce, w trakcie moczenia należy przynajmniej 2 razy zmienić wodę, pozbywamy się w ten sposób zbyt dużej ilości soli, która niewypłukana zdominuje nam smak śledzi.

W między czasie gotujemy zalewę: do garnka wlewamy ocet i wodę oraz przyprawę gdy zawrze, gotujemy jeszcze minutkę i studzimy aż będzie całkowicie zimna.
Po odcedzeniu śledzi z wody zalewamy je jeszcze zimną zalewą na okres około 1 godziny. Po tym czasie odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W słoiku układamy na przemian warstwę cebuli i warstwę śledzi, całość zalewamy olejem aż do przykrycia poziomu, są najlepsze na drugi dzień kiedy wszystko przejdzie się smakiem.
Podając śledzie wyjmujemy je na talerzyk tak by znalazły się na nim zarówno śledzie jak i cebulka. Smacznego u?miech
  • Currently 3.67/5

3.7/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []