Śledzie w oleju - składniki:

1 kg śledzi solonych typu matias
2 duże cebule
szklanka oleju rzepakowego


zalewa:
2 szklanki wody
pół szklanki octu 10%
ziele angielskie - 3 sztuki
liść laurowy - 2 sztuki
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli


Śledzie w oleju - sposób wykonania:

Przepis na śledzie w oleju rodzinny, najczęściej wykonywany na Wigilię u?miech. Śledzie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce, w trakcie moczenia należy przynajmniej 2 razy zmienić wodę, pozbywamy się w ten sposób zbyt dużej ilości soli, która niewypłukana zdominuje nam smak śledzi.

W między czasie gotujemy zalewę: do garnka wlewamy ocet i wodę oraz przyprawę gdy zawrze, gotujemy jeszcze minutkę i studzimy aż będzie całkowicie zimna.
Po odcedzeniu śledzi z wody zalewamy je jeszcze zimną zalewą na okres około 1 godziny. Po tym czasie odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W słoiku układamy na przemian warstwę cebuli i warstwę śledzi, całość zalewamy olejem aż do przykrycia poziomu, są najlepsze na drugi dzień kiedy wszystko przejdzie się smakiem.
Podając śledzie wyjmujemy je na talerzyk tak by znalazły się na nim zarówno śledzie jak i cebulka. Smacznego u?miech
  • Currently 3.67/5

3.7/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu