Śliwki w boczku - składniki:

15 cienkich plastrów wędzonego boczku
15 suszonych śliwek
wykałaczki

Śliwki w boczku - sposób wykonania:

Pyszna i szybka przekąska na Sylwestra i inne tego typu domowe imprezy. Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie imprezowych przekąsek, ta przystawka jest idealna. Zawinięte śliwki w boczku efektownie wyglądają na imprezowym stole. Na imprezie ruloniki znikają pierwsze.

Śliwki kładziemy na plastrze boczku i zwijamy w rulonik. Boczek musi być wędzony, nie nadaje się boczek parzony. Jeśli boczek ma z 1 strony tłustszą część, to dajemy ją na wierzch. Szerokość plastra musi być taka, aby z zapasem owinąć śliwkę By całość była stabilna i było za co złapać podczas jedzenia, przekłuwamy wykałaczką. Tak samo postępujemy z pozostałymi śliwkami i boczkiem. Ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C i pieczemy aż boczek się zarumieni - około 5-10 minut. Boczek nie może być miękki ani spalony. Dzięki pieczeniu w wysokiej temperaturze boczek szybko się zarumieni, a śliwki nie stracą swojej wilgotności.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu