Zupa kalafiorowa - składniki:

1 kalafior
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
4 ziemniaki
2 skrzydełka kurczaka
śmietana do zabielenia 12%

przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, suszony lubczyk,pieprz, sól

Zupa kalafiorowa - sposób wykonania:

Skrzydełka zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy, gdy zawrze zlewamy wodę, płuczemy skrzydełka i ponownie zalewamy czysta wodą w ilości około 2,5-3 litry. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 30 minut od zagotowania.
W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, obieramy też marchewkę, selera i pietruszkę - kroimy w drobną kostkę. Kalafiora myjemy i dzielimy na niewielkie różyczki.
Wszystkie warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości a więc około 20 minut, na koniec zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy też lubczyku, zabielamy śmietaną. Po zabieleniu śmietaną zupy już nie gotujemy.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu