Czas 45 minut Porcji 10 kcal : 230 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Murzynek z wiśniami – składniki :
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka masła
1/3 szklanki wody
3 łyżki kakao
5 jajek
1,5 szklanki cukru
pół kg wiśni (świeżych lub z kompotu – bez pestek)
gotowa polewa czekoladowa
Murzynek z wiśniami – sposób wykonania :
Do rondelka wkładamy masło, dodajemy wodę, cukier, kakao, podgrzewamy na bardzo małym ogniu, mieszając by się nie przypaliło.
W momencie gdy masa będzie jednolita zdejmujemy ją z ognia i studzimy.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Do masy kakaowej dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem, mieszamy na jednolita masę.
Z białek ubijamy pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy, ciasto wylewamy do foremki prostokątnej wysmarowanej masłem, następnie posypujemy wiśniami bez pestek.
Pieczemy 60 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu ciasto dekorujemy polewą czekoladową.