Zupa pomidorowa - składniki:

Skrzydełka kurczaka (4-5 sztuk)
2- marchewki
1 duża pietruszka
pół selera
1 kg pomidorów lub pomidory w puszce

Ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu
4 łyżki śmietany kwaśnej 18%

Zupa pomidorowa - sposób wykonania:

Zupa pomidorowa - sprawdzony, domowy przepis.
Skrzydełka myjemy i wrzucamy do około 2-3 litrów gotującej się wody. Dodajemy przyprawy : ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu, odrobinę soli. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, następnie dodajemy umyte i pokrojone warzywa - gotujemy na małym ogniu aż będą miękkie. Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dusimy z odrobiną wody na patelni aż zmiękną i lekko się rozpadną, w takiej formie dodajemy ją do zupy lub wrzucamy po prostu puszkę pomidorów bez skóry. Gotujemy jeszcze około 10 minut, gdy zupa jest mało kwaśna możemy dodać łyżkę koncentratu. Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy śmietanę. Zupa najlepiej smakuje z oddzielnie ugotowanym makaronem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu