Czas 35 minut Porcji 10 kcal : 400 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Babka na oleju – składniki:
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki ziemniaczanej
szklanka oleju
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka cukru waniliowego lub aromat migdałowy
4 jajka
lukier:
pół szklanki cukru pudru
łyżka mleka lub wody czy soku z cytryny
tłuszcz do formy i bułka tarta
Babka na oleju – sposób wykonania:
Niezwykle prosta i szybka babka piaskowa na oleju.
Wszystkie składniki a więc obydwie mąki z proszkiem, cukier i cukier waniliowy, olej oraz jajka, miksujemy ze sobą na gładkie ciasto. Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką. Ciasto pieczemy około 60 minut w 180 stopniach C (góra dół).
Lukier: cukier puder ucieramy z mlekiem tak aby był nie za rzadki (nie spływał) i nie za gęsty.
Przestudzoną babkę piaskową polewamy lukrem.
Przepis jest ok, nawet mi wyszlo, rodzina zabronila mi piec cisata po ostaniej probie swiatecznej, dalam tylko 1/2 cukru
Przepis bardzo prosty w wykonywaniu. Nie zajmuje dużo czasu i nie jest pracochlonny. Baba piaskowa na oleju udała się wyśmienicie i bardzo smakuje. Polecam przepis wszystkim internautom. Pozdrawiam.MANIU
Wypróbowałam przez Wielkanocą. Babka piaskowa wyszła wyśmienita, pyszna wilgotna, nie kruszy się. Polecam gorąco. Ulka.
pani Ewo BARDZO SMAKOWAŁA MI BABKA NA OLEJU I TIRAMISU POPROSTU BYŁO WYSMIENITE
Witam! wszystko co robię z pani przepisów smakuje. Dziękuję! Pozdrawiam.
Właśnie dziś upiekłam ale bez mąki ziemniaczanej , ale na budyniu mmniamciuś.
Upiekłam dziś babkę piaskową na oliwie wyszła mi bardzo ładna i w smoku wyśmienita polecam
Właśnie dzisiaj wypróbowałam przepis na tą babeczkę 🙂 genialnie prosta i baaardzo smaczna 🙂