Babka na oleju

Czas 35 minut Porcji 10 kcal : 400 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.

Babka na oleju – składniki:

szklanka mąki pszennej
szklanka mąki ziemniaczanej
szklanka oleju
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka cukru waniliowego lub aromat migdałowy
4 jajka

lukier:
pół szklanki cukru pudru
łyżka mleka lub wody czy soku z cytryny

tłuszcz do formy i bułka tarta

Babka na oleju – sposób wykonania:

Niezwykle prosta i szybka babka piaskowa na oleju.
Wszystkie składniki a więc obydwie mąki z proszkiem, cukier i cukier waniliowy, olej oraz jajka, miksujemy ze sobą na gładkie ciasto. Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką. Ciasto pieczemy około 60 minut w 180 stopniach C (góra dół).

Lukier: cukier puder ucieramy z mlekiem tak aby był nie za rzadki (nie spływał) i nie za gęsty.
Przestudzoną babkę piaskową polewamy lukrem.

8 odpowiedzi do “Babka na oleju”

  1. Przepis jest ok, nawet mi wyszlo, rodzina zabronila mi piec cisata po ostaniej probie swiatecznej, dalam tylko 1/2 cukru

  2. Przepis bardzo prosty w wykonywaniu. Nie zajmuje dużo czasu i nie jest pracochlonny. Baba piaskowa na oleju udała się wyśmienicie i bardzo smakuje. Polecam przepis wszystkim internautom. Pozdrawiam.MANIU

  3. Wypróbowałam przez Wielkanocą. Babka piaskowa wyszła wyśmienita, pyszna wilgotna, nie kruszy się. Polecam gorąco. Ulka.

  4. pani Ewo BARDZO SMAKOWAŁA MI BABKA NA OLEJU I TIRAMISU POPROSTU BYŁO WYSMIENITE

  5. Witam! wszystko co robię z pani przepisów smakuje. Dziękuję! Pozdrawiam.

  6. Upiekłam dziś babkę piaskową na oliwie wyszła mi bardzo ładna i w smoku wyśmienita polecam

  7. Właśnie dzisiaj wypróbowałam przepis na tą babeczkę 🙂 genialnie prosta i baaardzo smaczna 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *