Czas 40 minut Porcji 10 kcal : 210 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł
Chinkali – gruzińskie pierożki z mięsnym farszem – składniki:
– mąka pszenna – 300 g
– duże jajko – 1 szt
– mięso mielone wieprzowo – wołowe – 250g
– cebula – 2 szt
– czosnek – 2 ząbki
– zielenina ( koperek , pietruszka ) – 1 pęczek
– pieprz – 1 łyżeczka
– oliwa z oliwek
– woda
Chinkali – gruzińskie pierożki z mięsnym farszem – sposób wykonania:
Farsz: mięso wkładamy do garnka. Wlewamy troszkę wody, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę i posiekaną zieleninę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Ciasto: jajko ubijamy, wlewamy troszkę letniej wody, szczyptę soli i nieco oliwy. Stopniowo do tego wsypujemy mąkę i mieszamy wyrabiając elastyczne ciasto.
Gotowe ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Z ciasta wycinamy kółka za pomocą szklanki. Każde kółko wałkujemy na placek o średnicy około 12 cm. Na środek każdego placka nakładamy nieco farszu, zalepiamy sakiewki, formując fałdki /foto/.
Sakiewki wrzucamy do dużego garnka z gotującą się osoloną wodą. Gotujemy około 15-20 minut od wypłynięcia, mieszamy od czasu do czasu. podajemy gorące, posypane pieprzem.