Ciasto budyniowe z bananami i galaretką

Czas 40 minut Porcji 20 kcal : 235 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
4 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier, aromat i masło, gotujemy. W ostatniej piątej szklance mieszamy budynie z mąką i żółtkami

Ciasto budyniowe z bananami i galaretką – składniki:

Składniki na dużą blachę:
– szklanka maki
– 5 szklanek mleka
– szklanka cukru
– 200 gram masła
– 4 żółtka
– 2 opakowania budyniu bananowego z cukrem lub budyniu śmietankowego z cukrem
– łyżka aromatu waniliowego do ciast
– ok. 250 – 300 gram herbatników
– 2 banany
– 1 opakowanie galaretki cytrynowej

Ciasto budyniowe z bananami i galaretką – sposób wykonania:

4 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier, aromat i masło, gotujemy. W ostatniej piątej szklance mieszamy budynie z mąką i żółtkami, gdy mleko zawrze wlewamy je do niego i energicznie mieszamy aż powstanie gęsty budyń.

Połowę herbatników wykładamy na dno blaszki, na to wylewamy masę budyniową, przykrywamy pozostałymi herbatnikami. Na to kładziemy plasterki bananów.

Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu /można dać nieco mniej wody/, gdy zacznie tężeć wylewamy na ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.