Czas 60 minut Porcji 8 kcal : 360 kalorii/100g Trudność średnie Koszt: do 25 zł
Ciasto WuZetka – składniki:
Składniki na biszkopt:
1,5 szklanki mąki pszennej
szklanka cukru
7 jajek
5 łyżek kakao
opcjonalnie łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na syrop:
400 ml wrzątku
pół szklanki cukru
50 ml spirytusu /ewentualnie wódki, koniaku lub rumu/
2 łyżki soku z cytryny
Składniki na krem:
1 litr śmietany 36%
4 śmietan-fixy ewentualnie 3 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki cukru pudru
kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki
Składniki na polewę:
5 łyżek masła
5 łyżek mleka
5 łyżek kakao
5 łyżek cukru
Ciasto WuZetka – sposób wykonania:
Sposób wykonanie ciasta:
Ubijamy białka mikserem na najwyższych obrotach. Gdy będą ubite ale jeszcze nie na sztywno wsypujemy stopniowo cukier cały czas mieszając. Do ubitej piany z białek dodajemy po 1 z 7 żółtek i miksujemy przez 7 minut.
Mieszamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy to stopniowo do masy jajecznej cały czas delikatnie mieszając drewnianą łyżą.
Blachę o wymiarach 25×25 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na to masę ciasta.
Ciasto pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.
Sposób wykonania syropu:
Cukier zalewamy wrzątkiem i mieszamy by się rozpuścił. Studzimy. Dodajemy do ostudzonego syropu kieliszek alkoholu i sok z cytryny
Sposób wykonania bitej śmietany:
Zimną śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Gdy będzie już gęsta, ale jeszcze nie sztywna wsypujemy stopniowo cukier puder. Kolejno cały czas mieszając wsypujemy śmietany-fix i miksujemy do powstania gęstej masy.
Sposób wykonania polewy:
Składniki polewy wrzucamy do garnka i podgrzewamy krótko do czasu aż cukier i masło się rozpuści.
Końcowy sposób wykonania ciasta:
Ostudzone ciasto biszkoptowe przekrajamy na pół. Spód ciasta wkładamy do formy i polewamy częścią syropu. Na wierzch biszkoptu smarujemy cienką warstwę dżemu. Następnie smarujemy bitą śmietanę /część bitej śmietany zostawiamy do dekoracji ciasta/ i równamy wierzch.
Na masie bitej śmietany kładziemy drugą część ciasta i nasączamy pozostałą częścią syropu. Wierzch naszego ciasta wylewamy ciepłą masę polewy. Powstałe ciasto WuZetka z blachą wstawiamy do lodówki, na czas zastygnięcia polewy. Po tym czasie ciasto kroimy w kwadraty. Każdy kawałek dekorujemy pozostawioną bitą śmietaną. Można także udekorować wisienką.