Deser Jaś i Małgosia - składniki:

- różowa galaretka
- niebieska galaretka
- 10 gram żelatyny
- 200 ml kefiru
- 500 ml gorącej wody
- 200 gram śmietany kremówki
- 200 ml mleka kokosowego
- 12 łyżeczek wiórek kokosowych
- kilka borówek amerykańskich
- 2 truskawki
- do smaku cukier puder
- do dekoracji listki mięty

Deser Jaś i Małgosia - sposób wykonania:

Proporcję na cztery desery Jaś i Małgosia. W pół szklanki wrzątku rozpuszczamy pół niebieskiej galaretki - schładzamy a następnie miksujemy ze 100 ml kefiru, wlewamy do szklanek i odstawiamy do stężenia. W drugiej połowie szklanki wrzątku rozpuszczamy pół galaretki różowej i również miksujemy ją ze 100 ml kefiru po czym wlewamy na stężałą część niebieską. Pozostałe galaretki niebieską i różową (oddzielnie!) rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku i studzimy. Do szklanek wlewamy po kilka łyżeczek niebieskiej i różowej galaretki (czekając aż zastygną) by utworzyć cienkie paseczki.
Do garnuszka wlewamy mleko i kremówkę, gotujemy na małym ogniu z dodatkiem cukru pudru. Gdy się zagotuje zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.
Masę studzimy a gdy zacznie tężeć wlewamy do szklaneczek. Dekorujemy owocami i wiórkami kokosowymi. Gotowe u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Prześlij przepis Prześlij przepis