Czas 40 minut Porcji 4 kcal : 235 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Proporcję na cztery desery Jaś i Małgosia. W pół szklanki wrzątku rozpuszczamy pół niebieskiej galaretki – schładzamy a następnie miksujemy ze 100 ml kefiru, wlewamy do szklanek i odstawiamy do stężenia.
Deser Jaś i Małgosia – składniki:
– różowa galaretka
– niebieska galaretka
– 10 gram żelatyny
– 200 ml kefiru
– 500 ml gorącej wody
– 200 gram śmietany kremówki
– 200 ml mleka kokosowego
– 12 łyżeczek wiórek kokosowych
– kilka borówek amerykańskich
– 2 truskawki
– do smaku cukier puder
– do dekoracji listki mięty
Deser Jaś i Małgosia – sposób wykonania:
Proporcję na cztery desery Jaś i Małgosia. W pół szklanki wrzątku rozpuszczamy pół niebieskiej galaretki – schładzamy a następnie miksujemy ze 100 ml kefiru, wlewamy do szklanek i odstawiamy do stężenia.
W drugiej połowie szklanki wrzątku rozpuszczamy pół galaretki różowej i również miksujemy ją ze 100 ml kefiru po czym wlewamy na stężałą część niebieską. Pozostałe galaretki niebieską i różową (oddzielnie!) rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku i studzimy. Do szklanek wlewamy po kilka łyżeczek niebieskiej i różowej galaretki (czekając aż zastygną) by utworzyć cienkie paseczki.
Do garnuszka wlewamy mleko i kremówkę, gotujemy na małym ogniu z dodatkiem cukru pudru. Gdy się zagotuje zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.
Masę studzimy a gdy zacznie tężeć wlewamy do szklaneczek. Dekorujemy owocami i wiórkami kokosowymi. Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem. Gotowe
Pyszne! Za pierwszym razem wyszedł i tak wszystkim smakował, że tego samego dnia musiałam zrobić jeszcze więcej deserów. 🙂