Kompot z truskawek na zimę

Czas 30 minut Porcji kcal : 60 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pyszny sposób na zachowanie smaku truskawek zimą. Mowa o kompocie z truskawek. Zaczynamy od umycia truskawek. Następnie szypułkujemy je i wkładamy do półlitrowych słoików

Kompot z truskawek na zimę – składniki:

kg truskawek
150 gram cukru czyli około 4/5 szklanki
2 szklanki wody

Kompot truskawkowy na zimę.

Kompot z truskawek na zimę – sposób wykonania:

Pyszny sposób na zachowanie smaku truskawek zimą. Mowa o kompocie z truskawek. Zaczynamy od umycia truskawek. Następnie szypułkujemy je i wkładamy do półlitrowych słoików zostawiając u góry około dwóch – trzech cm wolnej powierzchni.

W międzyczasie gotujemy syrop z wody i cukru. Tak uzyskanym syropem zalewamy truskawki w słojach.
Zakręcamy słoiki z kompotem i pasteryzujemy przez około kwadrans – jeśli słoiki są półlitrowe lub mniejsze, przy większych słojach np. litrowych pasteryzujemy odpowiednio dłużej – tak około 25 minut.
Życzę smacznego zimowa porą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.