Kotlety z zielonej soczewicy - składniki:

- ok. 200 g zielonej soczewicy
- 2 szklanki bulionu
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka majeranku
- 3 łyżki bułki tartej
- jajko
- olej do smażenia
- łyżeczka soli
- szczypta pieprzu

Dodatkowo sos pomidorowy.

Kotlety z zielonej soczewicy - sposób wykonania:

Pyszne kotlety z zielonej soczewicy. Zaczynamy od dokładnego umycia soczewicy. Następnie namaczamy ją przez około 20 minut. Następnie bulion z łyżką oleju oraz namoczoną soczewicę gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie odcedzamy soczewicę an sitku i studzimy. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, wbijamy jajko. Wszytko doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy startą bułkę tartą i mieszamy.

Z powstałej masy formujemy kotlety. Smażymy je na z dwóch stron. Kotlety polewamy sosem pomidorowym.

Poleć przepis znajomemu