Czas 40 minut Porcji 5 kcal : 350 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pyszne kotlety z zielonej soczewicy. Zaczynamy od dokładnego umycia soczewicy. Następnie namaczamy ją przez około 20 minut.
Kotlety z zielonej soczewicy – składniki:
– ok. 200 g zielonej soczewicy
– 2 szklanki bulionu
– 3 ząbki czosnku
– łyżeczka majeranku
– 3 łyżki bułki tartej
– jajko
– olej do smażenia
– łyżeczka soli
– szczypta pieprzu
Dodatkowo sos pomidorowy.
Kotlety z zielonej soczewicy – sposób wykonania:
Pyszne kotlety z zielonej soczewicy. Zaczynamy od dokładnego umycia soczewicy. Następnie namaczamy ją przez około 20 minut. Następnie bulion z łyżką oleju oraz namoczoną soczewicę gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie odcedzamy soczewicę an sitku i studzimy. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, wbijamy jajko. Wszytko doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy startą bułkę tartą i mieszamy.
Z powstałej masy formujemy kotlety. Smażymy je na z dwóch stron. Kotlety polewamy sosem pomidorowym. Przepis dodany przez Ostra na Słodko.