Czas Wykonanie 45 minut Porcji 6 kcal : 74 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Sprawdzony przepis na domowe leczo z mięsem. Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w niewielką kosteczkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
Leczo z mięsem – składniki:
2 duże czerwone papryki
50 dag łopatki wieprzowej
Cebula
3 ząbki czosnku
2 pomidory
3 kiszone ogórki
Koncentrat pomidorowy
Olej
Kostka rosołowa warzywna (rozpuszczona w 200 ml gorącej wody)
Sól, pieprz, ostra i słodka papryka
Majeranek
Leczo z mięsem – sposób wykonania:
Sprawdzony przepis na domowe leczo z mięsem. Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w niewielką kosteczkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory należy sparzyć i zdjąć skórę, posiekać na kawałki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej.
W rondlu podgrzewamy olej, wrzucamy łopatkę i smażymy ją tak długo aż będzie rumiana, wrzucamy cebulę i czosnek, oraz ostrą i słodką paprykę, w razie potrzeby dolewamy odrobinę oleju. Gdy cebula się zrumieni do mięsa dodajemy pokrojone papryki, i całość podlewamy gorącym bulionem. Przykrywamy pokrywką i dusimy tak długo, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie dodajemy posiekane pomidory, oraz starte ogórki, gotujemy jeszcze 10 minut, Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy leczo do smaku.