Czas 100 minut Porcji 3 kcal : 310 kalorii/100g Trudność średnie Koszt: do 50 zł.
Tradycyjny makowiec zawijany, którego nie może zabraknąć na Święta Bożego Narodzenia. Makowiec jest wilgotny, nie pęka. Jest pyszny i miękki.
Makowiec zawijany – składniki:
Składniki na ciasto drożdżowe
0,5 kg mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
200 ml mleka
150 g masła
6 łyżek cukru
6 średnich żółtek
1,5 łyżki oleju
2 łyżki wódki
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 łyżeczki soli
Składniki na masę makową
6 białek
0,5 kg maku
0,2 kg cukru
100 g rodzynek
50 g rozłupanych orzechów włoskich
łyżka masła
łyżka dowolnego miodu
szczypta cynamonu
kandyzowana skórka pomarańczy
Składniki na lukier
80 g cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Makowiec zawijany – sposób wykonania:
Tradycyjny makowiec zawijany, którego nie może zabraknąć na Święta Bożego Narodzenia. Makowiec jest wilgotny, nie pęka. Jest pyszny i miękki.
W misce lub garnku pół kg maku zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem przez około pół godziny. Następnie zdejmujemy przykrywkę i odstawiamy do ostudzenia. Ostudzony mak odcedzamy na gęstym sitku, nadmiar wody wyciskamy za pomocą gazy lub ściereczki kuchennej. Tak przygotowany mak mielimy 2-krotnie na maszynce o bardzo małych oczkach. Jeżeli korzystamy z kupnego, zmielonego maku nie musimy go już mielić po odciśnięciu wody.
W misce lub dużym kubku mieszamy ciepłe mleko z łyżeczką cukru, wkruszamy drożdże i wsypujemy 4 łyżki mąki pszennej. Całość delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięty zaczyn drożdżowy mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta drożdżowego. Całość mieszamy ze sobą. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją wielkość po około 1-2 godzinach w zależność od jakości drożdży i temperatury.
Przygotowujemy masą makową. Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy ją do zmielonego maku i dodajemy pozostałe składniki na masę makową. Całość delikatnie mieszamy najlepiej drewniana łyżką.
Z podanych składników wychodzą 3 makowce. Dlatego ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich wałkujemy na grubość około 3 mm. Na każdym rozwałkowanym kawałku ciasta rozsmarowujemy masę makową. Jedynie 2-3 cm brzegi placów nie smarujemy masą.
Zwijamy w roladę. Oba końce rolady sklejamy ze sobą i podwijamy pod jej spód. Każdą z 3 rolad kolejno przekładamy na wysmarowany olejem papier do pieczenia i dwukrotnie zwijamy w papierze, tak aby powstała nam tuba. Między roladą, a papierem powinno być około 5mm luzu. Oba końce tuby z papieru pozostawiamy otwarte. 3 makowce kładziemy na blachę do pieczenia.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 st, wkładamy blachę z makowcami i pieczemy w termoobiegu przez około 35 minut, aż ciasta nabiorą specyficznego złoto – brązowego koloru.
Po upieczeniu makowce odstawiamy by lekko ostygły. W międzyczasie przygotowujemy lukier. Cukier puder rozcieramy z gorącą wodą na gładką masę. Gdy makowce nie będą już gorące, smarujemy je lukrem i posypujemy dla dekoracji makiem.
PS. jeśli mamy zamiar zamrozić makowca to lukrem smarujemy dopiero po rozmrożeniu.
Ewo, jesteś mistrzynią. Będę go piekła jutro, boje się tylko żeby mi nie pękł.
Ja dodaję do ciasta drożdżowego szczyptę soli, ciasto szybciej wyrasta. Pozdrawiam Ania.
Czy te dwie lyzki wodki dodaje się do ciasta?
Tak jak podałam w składnikach na ciasto drożdżowe są 2 łyżki wódki. Dodaje się je do ciasta.