Pasztet w kolorach reggae

Czas 120 minut Porcji 10 kcal : 98 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Wielkanoc coraz bliżej, a z Wielkanocą kojarzą się przede wszystkim pasztety. Proponuję Wam pyszny pasztet warzywny w kolorach reggae. Dzięki pięknym i żywym kolorom, pasztet jest bardzo wiosenny, jest miłą odmianą dla tradycyjnych pasztetów.

Pasztet w kolorach reggae – składniki:

– 200 gram fasoli Piękny Jaś
– 2 ząbki czosnku
– cebula

Zielona warstwa:
– 225 gram mrożonego szpinaku
– jajko
– 1,5 łyżki kaszy manny
– gałka muszkatołowa
– sól i pieprz

Czerwona warstwa:
– 2 buraki czerwone = około 300 gram
– 1,5 łyżki kaszy manny
– jajko
– sól i pieprz

Żółta warstwa:
– 2 marchewki
– 1,5 łyżki kaszy manny
– jajko
– kminek
– sól i pieprz

Pasztet w kolorach reggae – sposób wykonania:

Wielkanoc coraz bliżej, a z Wielkanocą kojarzą się przede wszystkim pasztety. Proponuję Wam pyszny pasztet warzywny w kolorach reggae. Dzięki pięknym i żywym kolorom, pasztet jest bardzo wiosenny, jest miłą odmianą dla tradycyjnych pasztetów.

Zaczynamy od ugotowania w mundurkach marchewki i buraków do miękkości. Po ugotowaniu warzywa obieramy.
Fasolę Piękny Jaś przez całą noc moczoną w wodzie, gotujemy do miękkości. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę, po czym szklimy na patelni, dodając pod koniec smażenia czosnek przeciśnięty przez praskę.
Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę ostudzoną cebulę z czosnkiem oraz ostudzoną fasolę.

Powstałą masę dzielimy na 3 części.
Do I części dodajemy buraki pokrojone na małe kawałki i miksujemy blenderem na gładką masę. Wsypujemy kaszę mannę, dodajemy jajko i przyprawy. Wszystko wyrabiamy. W małej keksówce o wymiarach 15 x 10 jako pierwsze układamy masę buraczaną.

Do II części masy z fasoli dodajemy pokrojoną marchewkę i miksujemy blenderem. Wsypujemy kaszę mannę, dodajemy jajko i przyprawy. Wszystko wyrabiamy, po czym układamy na wierzch masy buraczanej.

Do III części masy dodajemy rozmrożony na patelni, po czym przestudzony szpinak. Następnie dodajemy kaszę mannę, jajko i przyprawy. Wszystko wyrabiamy. Powstałą zieloną masę zieloną układamy jako ostatnią warstwę.

Pasztet w kolorach reggae zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 50 minut.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem.Życzę smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *