Czas Wykonanie 35 minut Porcji 4 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pyszne domowe kopytka inaczej zwane pierogi leniwe. Ser rozgniatamy widelcem i ucieramy z żółtkami, szczyptą soli, dodajemy mąkę i pianę ubitą z białek, zagniatamy gładkie ciasto.
Pierogi leniwe – składniki :
pół kg sera białego (twarogu)
2 jajka
szklanka maki pszennej
2 łyżki śmietany
szczypta soli
do polania masło
cukier
Pierogi leniwe – sposób wykonania :
Ser rozgniatamy widelcem i ucieramy z żółtkami, szczyptą soli, dodajemy mąkę i pianę ubitą z białek, zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto przenosimy na stolnicę, dzielimy na części i z każdej formujemy wałki o śr. około 1,5 cm. Wałki dzielimy ukośnie na równe części.
W garnku nastawiamy wodę, solimy ją gdy zawrze wrzucamy pierogi leniwe i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżka cedzakową, podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem.