Pulpety w sosie pomidorowym

Czas 45 minut Porcji kcal : 225 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Mięso mielimy wraz z cebulę, dodajemy jajko i żółtko oraz bułkę tartą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso mieszamy i formujemy kulki

Pulpety w sosie pomidorowym – składniki:

600g szynki wieprzowej
1 jajko
1 żółtko
1/4 szklanki bułki tartej
sól, pieprz
1 duża cebula

pomidory krojone bez skórki /puszka/
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
3 łyżeczki mąki pszennej rozmieszać w pół szklanki wody
łyżka majeranku /płaska/
sól, pieprz

olej
mąka pszenna

Pulpety w sosie pomidorowym – sposób wykonania:

Mięso mielimy wraz z cebulę, dodajemy jajko i żółtko oraz bułkę tartą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso mieszamy i formujemy kulki, obtaczamy je w mące i smażymy na oleju z każdej strony, przekładamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody, solimy i pieprzymy.

Dusimy 15 minut. Na tą samą patelnie wlewamy pomidory krojone i dodajemy koncentrat oraz majeranek, chwilkę dusimy aż pomidory zmiękną.

Powstały sos dodajemy do pulpetów i gotujemy 15 minut, na koniec wlewamy mąkę rozrobioną w wodzie, gotujemy 5 minut przyprawiając do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *