Czas Wykonanie 30 minut Porcji 6 kcal : 217 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Sprawdzony przepis na domowe racuchy. Do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy do smaku cukier. Wszystko mieszamy robotem. Dolewamy kefir lub kwaśne mleko.
Racuchy z programu Ewa gotuje – składniki:
3 szklanki mąki
pól litra kefiru lub mleka
2 łyżeczki sody (płaskie)
3 łyżki cukru
2 jajka
banan
olej ryżowy lub zwykły
cukier puder
mus jabłkowy:
jabłka
sok z cytryny
cukier do smaku
Racuchy z programu Ewa gotuje – sposób wykonania:
Zainspirował mnie dziś przepis na racuchy z programu Ewy Wachowicz. Do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy do smaku cukier. Wszystko mieszamy robotem. Dolewamy kefir lub kwaśne mleko. Dodajemy mąkę do momentu aż konsystencja zgęstnieje /przy naszych proporcjach 3 szklanki mąki/.
Aby nasze ciasto na racuchy wyrosło dodajemy sodę. Wszystko miksujemy aby uzyskać gładkie ciasto.
Na gorącą patelnię wlewamy olej ryżowy /ewentualnie inny – jednak olej ryżowy preferowany jest ze względu, że jest bezsmakowy/. Do części racuchów można dodać pokrojone jabłka lub inne owoce.
Gdy patelnie jest już rozgrzana wlewamy placuszki na racuchy. Pojawiające się bąbelki na spodniej części racuchów są znakiem, że musimy je przerzucić na druga stronę. Usmażone racuchy odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Racuchy tradycyjnie podajemy posypane cukrem pudrem lub jak Ewa Wachowicz z musem jabłkowym /z umytych jabłek, odrzucamy ogryzki, dodajemy sok z cytryny oraz do smaku cukier i wszystko razem miksujemy/.
Pyszne racuchy gorąco polecam.
Ewa nie oierała jabłek do musu …Jabłka były ze skórką
Ja także jestem zwolenniczką nie obierania jabłek ze skórki bo to właśnie w nich jest sporo witamin 🙂