Rolada szpinakowa

Czas Wykonanie 35 minut Porcji kcal : 125 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Pyszne i efektownie wyglądająca rolada szpinakowa. Idealna fit przekąska na imprezę.

Rolada szpinakowa – składniki:

1 opakowanie mrożonego szpinaku (około 500 g)
4 jajka
sól, pieprz
łyżka masła
2 ząbki czosnku

200 g dowolnego serka do smarowania (mogą być również smakowe lub z ziołami)
2 łyżeczki chrzanu
pęczek posiekanego koperku

łosoś wędzony 100 g lub szynka wędzona w plasterkach

Rolada szpinakowa – sposób wykonania:

Szpinak rozmrażamy, po rozmrożeniu dusimy na masełku do momentu aż woda zupełnie odparuje, wtedy dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, chwilkę dusimy i odstawiamy do wystygnięcia.
Do masy wbijamy żółtka oraz białka ubite na pianę, mieszamy. Formę o wielkości 20×30 cm wyścielamy papierem do pieczenia, na nim rozprowadzamy masę szpinakową o równej grubości około 1cm. Zapiekamy przez 15 minut w 200 stopanich C, po czym leciutko studzimy i odwracamy tak aby zdjąć papier. Placek szpiankowy smarujemy warstwą serka wymieszanego z chrzanem i koperkiem, tak by zostawić od końca około 2 cm wolnego miejsca (masa przy zwijaniu będzie się zsuwała). Na środek kładziemy plastry łososia lub szynki. Roladę zwijamy wzdłuż dłuższego boku (można do pomocy użyć maty bambusowej), następnie zawijamy w folię aluminiowa i wkładamy do lodówki by zastygła. Po kilku godzinach jest gotowa do spożycia. Polecam gdyż pięknie wygląda i jest bardzo smaczna. Przed podaniem roladę kroimy na plastry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *