Ryba ze szpinakiem i smażonymi talarkami

Czas 50 minut Porcji kcal : 75 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Rybę myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie przyprawiamy przyprawą do ryb i odstawiamy na pół godziny.

Ryba ze szpinakiem i smażonymi talarkami – składniki:

– 2 sztuki filetów rybnych
– 300 gram ziemniaków
– ok. 200 gram świeżego lub mrożonego szpinaku
– 250 ml bulionu drobiowego
– 40 ml śmietany słodkiej 18%
– ok. 100 ml oleju
– szczypta czosnku granulowanego
– łyżeczka soli
– łyżeczka przyprawy do ryb

Ryba ze szpinakiem i smażonymi talarkami – sposób wykonania:

Rybę myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie przyprawiamy przyprawą do ryb i odstawiamy na pół godziny.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wkładamy do niego filety z ryb, wierzch ich smarujemy odrobiną oleju. Rybę zapiekamy 20 minut w 200 stopniach C.

Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący wrzucamy plasterki ziemniaków uprzednio obranych. Smażymy około 10 minut, przewracając od czasu do czasu. Następnie wlewamy do nich bulion oraz dodajemy czosnek i szpinak. Dusimy aż ziemniaki będą miękkie, następnie dodajemy śmietanę i przyprawiamy całość solą.

Na talerz kładziemy kawałki fileta, przykrywamy je smażonymi ziemniaczkami ze szpinakiem i podajemy. Smacznego. Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Jedna odpowiedź do “Ryba ze szpinakiem i smażonymi talarkami”

  1. Fajny jest też taki przepis. Wypróbowałam z kaszą jeczmienną i gryczaną – nie smakują dobrze. Zależy też jakie dodamy dodatki, bo można przyprawami urozmaicić smak ryby – polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *