Sernik królewski z brzoskwiniami

Czas 70 minut Porcji 20 kcal : 320 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Masło miksujemy z cukrem aż zbieleje, dorzucamy żółtka, olejek, wsypujemy budynie, mieszamy aż składniki się połączą. Wówczas dodajemy ser i mieszamy na gładką masę.

Sernik królewski z brzoskwiniami – składniki:

Ciasto:
– 1 kg dwukrotnie zmielonego sera białego
– 175 gram masła
– szklanka cukru
– 8 szt żółtek
– 8 szt białek
– opakowanie olejku cytrynowego do ciast
– 2 opakowania budyniu waniliowego
– puszka brzoskwiń

Beza :
– 4 szt białek
– 8 łyżek cukru pudru

Dodatkowo :
– 2 brzoskwinie
– 150 ml śmietany 36%
– pęczek świeżej mięty

Sernik królewski z brzoskwiniami – sposób wykonania:

Masło miksujemy z cukrem aż zbieleje, dorzucamy żółtka, olejek, wsypujemy budynie, mieszamy aż składniki się połączą. Wówczas dodajemy ser i mieszamy na gładką masę.

Z białek ubijamy pianę dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, na wierzch kładziemy sączone kawałki brzoskwiń, pieczemy 60 minut w 170 stopniach C.

Beza:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder, chwilkę miksujemy. Pianę wylewamy na sernik po 50 minut pieczenia i ponownie zapiekamy jeszcze 10.

Sernik dekorujemy bitą śmietaną i listkami mięty.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.