Sernik w czekoladowym cieście

Czas 45 minut Porcji kcal : 380 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Przepis na sernik w czekoladowym cieście, który nie opada trafiony w dziesiątkę bo smakuje wybornie. Sprawdzony domowy przepis.

Sernik w czekoladowym cieście – składniki:

Składniki na ciasto
40 dag mąki pszennej,
20 dag masła,
20 dag cukru pudru,
2 łyżki
ciemnego kakao,
1 całe jajko,
2 żółtka,
1,5 łyżeczki proszku do
pieczenia

Składniki na masę serową
1,5 kg sera białego półtłustego, 30 dag cukru pudru, 12 dag masła, 10
żółtek, 10 białek+ 2 co pozostały od ciasta, 1 budyń śmietankowy lub
waniliowy, trochę skórki otartej z pomarańcza do smaku, a także garść
rodzynek sparzonych wrzątkiem.

Sernik w czekoladowym cieście – sposób wykonania:

Kiedyś korzystałam ze starego przepisu mojej mamy, ale z biegiem czasu sernik zaczął mi upadać, kolejny który dostałam od znajomej również. Jakiś czas temu odkopałam przepisy które dostałam od koleżanki i ani jednego nie wypróbowałam. Pewnego dnia wzięłam się za tą teczkę i zaczęłam szukać przepisu na sernik gdyż miałam ser własnego wyrobu i chciałam go spożytkować. To był pierwszy przepis jaki wpadł mi w oko i trafiłam w dziesiątkę bo smakuje wybornie i co najważniejsze nie upada mi !!!

Przepis na sernik w czekoladowym cieście:
Mąkę pszenną, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać masło i posiekać z sypkimi składnikami. Następnie dodać jajko i żółtka i zagnieść ciasto ( gdy jest trudność z zagnieceniem
ciasta można dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany). 3/4 ciasta schłodzić w lodówce przez 1 godz., pozostałe 1/4 ciasta zamrozić lekko w zamrażalce. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i
przełożyć do formy lub też rękoma wylepić blaszkę ciastem. Forma do ciasta musi być nim dobrze wylepiona. Można użyć tortownicy lub prostokątnej – ja z powodu mojej dużej rodziny preferuję prostokątną gdyż łatwiej się im kroi (40×25). Kto lubi może również wylepić boki formy.

Ser zemleć w maszynce. Masło z cukrem pudrem utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno po jednym żółtku, cały czas przy tym ucierając.

Następnie dodawać po trochę sera i ucierać, aż znikną zbrylenia. Na końcu dodać skórkę otartą z pomarańcza, budyń i bakalie, wymieszać. Z białek ubić pianę( dodać szczyptę soli by lepiej się ubiły) i
dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Masę serową przełożyć do formy wyłożonej ciastem, wyrównać powierzchnię. Na masę zetrzeć na tarce o dużych grubych oczkach zamrożone ciasto. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika (175*) i piec ok 1 godziny do 1 godz 15 minut.

Sernik wychodzi dosyć wysoki a gdy lekko wystygnie można wierzch popisać roztopioną czekoladą jak ja to robię. Moja rodzina go uwielbia, a brat kroi już na ciepło dlatego też polecam go innym.
Autor Ewelina Góra.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *