Czas 30 minut Porcji 1 kcal : 356 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 20 zł
sernik z rosą – składniki:
CIASTO:
2 szklanki mąki krupczatki,
0,5 szklanki cukru pudru,
1 jajko i 1 żółtko,
0,5 kostki margaryny,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany,
zarobić i wyłożyć brytfankę ciastem do samej góry.
SER:
75 dkg sera (2 razy zmielić),
0,5 litra mleka,
1 budyń śmietankowy,
1 szklanka cukru,
5 żółtek + 1 całe jajko,
cukier waniliowy,
olejek śmietankowy,
3 łyżki oleju
sernik z rosą – sposób wykonania:
Jajka i cukier utrzeć, dodać budyń i ser, mleko i 3 łyżki oleju.
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Nałożyć na placek ubitą pianę z 6 białek z 6 łyżkami cukru i dalej piec około 25 minut