Czas 35 minut Porcji 4 kcal : 260 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Spaghetti Carbonara – składniki:
400 g makaronu typu spaghetti
1 spora cebula
1 kubek śmietany
3 żółtka
ząbek czosnku
4 plastry wędzonego boczku
garść parmezanu
sól, pieprz
Spaghetti Carbonara – sposób wykonania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, w kostkę kroimy też boczek.
na oleju szklimy cebulę dodajemy boczek i wyciskamy czosnek, chwilkę smażymy.
Do śmietany wbijamy żółtka i mieszamy.
Do cebuli i boczku wrzucamy makaron, przesmażamy następnie wlewamy śmietanę, dusimy aż sos zgęstnieje. Podajemy posypane parmezanem.