Świąteczna Kutia

Czas 90 minut Porcji kcal : 220 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Mój wigilijny deser z czasów dzieciństwa. Bardzo smakowała mi w dzieciństwie, gdy nie było tylu słodyczy co teraz. Kutia to nieodzowna słodycz na wigilijnych stołach.

Świąteczna Kutia – składniki:

70 dag pszenicy
0,5 kg maku
2 szklanki orzechów włoskich
1,5 szklanki rodzynek
Około 100 ml płynnego miodu

Świąteczna Kutia – sposób wykonania:

Mój wigilijny deser z czasów dzieciństwa. Bardzo smakowała mi w dzieciństwie, gdy nie było tylu słodyczy co teraz. Kutia to nieodzowna słodycz na wigilijnych stołach.


Pszenicę zagotować – musi być spęczniała. Mak i rodzynki zalać wrzątkiem w osobnych miseczkach, i odstawić aby spęczniał.

Orzechy posiekać (jednak niezbyt drobno) Wszystkie składniki bardzo dobrze odsączyć, wymieszać z miodem, i odstawić w chłodne miejsce (nie do lodówki!).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *