Czas 90 minut Porcji 6 kcal : 220 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Mój wigilijny deser z czasów dzieciństwa. Bardzo smakowała mi w dzieciństwie, gdy nie było tylu słodyczy co teraz. Kutia to nieodzowna słodycz na wigilijnych stołach.
Świąteczna Kutia – składniki:
70 dag pszenicy
0,5 kg maku
2 szklanki orzechów włoskich
1,5 szklanki rodzynek
Około 100 ml płynnego miodu
Świąteczna Kutia – sposób wykonania:
Mój wigilijny deser z czasów dzieciństwa. Bardzo smakowała mi w dzieciństwie, gdy nie było tylu słodyczy co teraz. Kutia to nieodzowna słodycz na wigilijnych stołach.
Pszenicę zagotować – musi być spęczniała. Mak i rodzynki zalać wrzątkiem w osobnych miseczkach, i odstawić aby spęczniał.
Orzechy posiekać (jednak niezbyt drobno) Wszystkie składniki bardzo dobrze odsączyć, wymieszać z miodem, i odstawić w chłodne miejsce (nie do lodówki!).