Szynkowe róże

Czas minut Porcji 11 kcal : 360 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Efektowne szynkowe róże. Masło siekamy z mąką za pomocą noża aż powstanie kruszonka, następnie dodajemy żółtko i szczyptę soli oraz 2 łyżki zimnej wody.

Szynkowe róże – składniki:

Składniki na kruche ciasto:
200 g mąki
120 g masła
szczypta soli
żółtko

Dodatkowo:
– wędlina

Szynkowe róże – sposób wykonania:

Efektowne szynkowe róże. Masło siekamy z mąką za pomocą noża aż powstanie kruszonka, następnie dodajemy żółtko i szczyptę soli oraz 2 łyżki zimnej wody. Zagniatamy gładkie ciasto formujemy z niego kulę, zawijamy ją w folię i umieszczamy na pół godziny w lodówce.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy z niego 2 cm paski.

Plasterki wędliny przecinamy na pół i kładziemy na wyciętych paskach /patrz foto/.
Następnie z paska zwijamy rulonik formując tym samym różyczkę. Sklejamy końcówkę. Kładziemy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 200 stopniach C.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *