Czas 40 minut Porcji 4 kcal : 250 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 50 zł.
Efektowna sałatka gyros warstwowa z sosem czosnkowym. Sałatka, która gości na każdej mojej domowej imprezie.
Warstwowa sałatka gyros – składniki:
pierś kurczaka
opakowanie sera feta 250 gram
puszka konserwowej kukurydzy
6 średnich ogórków konserwowych
pekińska kapusta
2 ząbki czosnku
2 cebule białe lub czerwone
średni pomidor
keczup koniecznie pikantny
mały słoiczek majonezu /ewentualnie gęstego jogurtu/
przyprawa gyros
olej /najlepiej ryżowy/ do smażenia
Warstwowa sałatka gyros – sposób wykonania:
Efektowna sałatka gyros warstwowa z sosem czosnkowym. Sałatka, która gości na każdej mojej domowej imprezie.
Pierś kurczaka płuczemy w wodzie, kroimy w drobną kostkę np 1 cm i posypujemy przyprawą gyros. Tak przyprawioną pierś smażmy na rozgrzanej patelni /najlepiej użyć oleju ryżowego, dzięki czemu mięso nie pochłonie zapachu oleju/ aż będzie rumiana i miękka.
Kolejny etap to drobne posiekanie pekińskiej kapusty, osączenie kukurydzy oraz pokrojenie pomidora, ogórków i cebuli w kostkę.
Kolejny etap to wykonanie sos czosnkowego do polania:
Miażdżymy czosnek i mieszamy go z majonezem, dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser feta. Wszystko mieszamy ze sobą.
Etapy układania warstwowej sałatki gyros :
Na dno naczynia /najlepiej przeźroczystego, aby widać wszystkie warstwy/ układamy pokrojonego kurczaka. Polewamy pikantnym keczupem.
Następnie kładziemy pokrojone ogórki i cebulę, odsączoną kukurydze. Wszystko polewamy częścią naszego sosu.
Następnie układamy na wierzch pokrojonego pomidor oraz poszatkowaną kapustę pekińską.
Wierzch naszej sałatki polewamy pozostałą częścią sosu – na środku samym keczupem.
Sałatka jest rewelacyjna. Zarówno jej wygląd jak i smak powala każdego