Zupa szczawiowa - składniki:

1,5 litra rosołu / bulionu
15 dkg sparzonych liści szczawiu
2 łyżki posiekanego koperku /świeży lub mrożony/
do smaku sól i pieprz

Dodatkowo
do każdej porcji 1 ugotowane na twardo jajko oraz po łyżcy naturalnego jogurtu lub śmietany.

Zupa szczawiowa - sposób wykonania:

W moim domu nie wyobrażam sobie braku zupy szczawiowej. Uwielbiamy ją za wyrazisty - kwaskowaty smak. Nawet rosół czy pomidorowa nie robią takiej furory jak moja skromna zupa szczawiowa z jajkiem. Dla miłośników zabielanych zup, łyżka śmietany czy jogurtu i można zajadać u?miech.

Przygotowania rosołu zaczyanmy od zalania mięsa gorącą wodą i gotujemy. Pierwszą wodę z gotowania odlewamy. Dzięki temu pozbędziem się osadu Ponownie zalewamy, dodajemy, włoszczyznę, ziele angielksie. Gotujemy do miękkosci mięsa.
Do naszego rosołu dodajemy spzrzony i posiekany szczaw. Zagotowujemy do wrzenia, po czym zmniejszamy ognień i gotujemy około 15 minut. Doprawiamy pieprzem i solą według własnego smaku.

Zupę szczewiową posypujemy kopierkiem. Możemy zabielić ją w garnku /pamiętając o zahartowaniu śmietany lub jogurtu/ lub na tależu. Obowiązkowo do każdego talerza dodajemy po jednym jajku w całości lub przekrojone. Z podanych skąłdników wyjdzie 6 porcji = talerzy.

Na zakończenie dodam, że nie przypadkowo do zupy szczawiowej dodaje się właśniej jajko. Otóż białko z jajka neutralizuje kwas szczawiowy, który wypłukuje nam z organizmu wapń, tworząc z nim nierozpuszczalne związki szczawianu wapnia, które "kłują w stawach" u?miech.
Życzę smacznego.


Poleć przepis znajomemu