Keks z bakaliami - składniki:

2 jajka
250 g mąki tortowej
150 g cukru
1/2 kostki margaryny
Cukier waniliowy lub aromat
Łyżeczka rumu
4 łyżki mleka
Czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Mieszanka keksowa, suszone owoce, orzechy
Cukier puder do posypania gotowego ciasta

Keks z bakaliami - sposób wykonania:

Pyszny keks z bakaliami, który jest moim ulubionym cioastem na święta wigilijne. Margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno jajka, i powoli wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem. Dodajemy rum, olejek i mleko.

Mieszankę keksową obsypujemy mąką, aby je całe pokryła, dzięki temu nie opadną. Delikatnie mieszamy z ciastem. Gotową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą podłużnej foremki keksowej Pieczemy w temperaturze 180 st.C. ok. 60 minut. Upieczony keks posypujemy cukrem pudrem,.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu