Makaronowe placuszki z chrupiącymi warzywami - składniki:

250 g makaronu uszka (Lubella nr. 40)
50 g masła
3/4 szklanki śmietany 30%
150 g kukurydzy
1 papryka czerwona
3 łyżki mąki
2 żółtka
sól i pieprz
olej do smażenia

Makaronowe placuszki z chrupiącymi warzywami - sposób wykonania:

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, w solonej wodzie, al dente. Następnie cedzimy i studzimy. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę, dusimy na maśle 5 minut po czym dodajemy osączoną kukurydzę.
W misce mieszamy śmietanę, żółtka i mąkę, dodajemy przestudzone warzywa oraz makaron, mieszamy, doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Olej rozgrzewamy na patelni, za pomocą łyżki masę nakładamy na olej formując placuszki, smażymy na rumiano z obu stron. Możemy podawać z podduszonym porem lub samodzielnie.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu