Różyczki

Czas 20 minut Porcji 20 kcal : 350 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Urocze Różyczki, które podbiją Wasze serca i podniebienia. Wyglądają na pracochłonne, ale są bardzo łatwe. Na zdjęciu widać jak się je zwija.

Różyczki – składniki:

– 2,5 szklanki mąki (pół na pół krupczatka i pszenna)
– 3 żółtka
– 200 gram schłodzonego masła
– 3/4 szklanki cukru pudru
– szczypta soli

Różyczki – sposób wykonania:

Urocze Różyczki, które podbiją Wasze serca i podniebienia. Wyglądają na pracochłonne, ale są bardzo łatwe. Na zdjęciu widać jak się je zwija.
Mieszamy ze sobą mąkę, zimne masło oraz sól. Następnie wsypujemy cukier puder i dodajemy 3 żółtka. Wszystko ponownie siekamy.

Ciasto szybko zagniatamy i formujemy z niego kulę. Jeśli ciasto nie będzie chciało się skleić dodajemy łyżeczkę chłodnej wody.

Powstałe ciasto należy zawinąć w folię, po czym odstawić na około pół godziny do lodówki.

Po tym czasie schłodzone ciasto należy rozwałkować na grubość około 3 – 4 mm.

Za pomocą szklanki wykrawamy jednakowe kółka.

Po 4 kółka układamy tak, aby zachodziły na siebie tak jak na zdjęciu. Następnie zwijamy to w rulon – ale nie za ciasno. Powstały rulon przekrajamy na 2 równe części i w ten sposób uzyskujemy 2 gotowe różyczki.

W każdej różyczce lekko rozchylamy płatki. Tak przygotowane różyczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem.

Różyczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez około 15 minut.

Upieczone różyczki dekorujemy cukrem pudrem. Polecam gorąco! Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *