Różyczki

Czas 20 minut Porcji 20 kcal : 350 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Urocze Różyczki, które podbiją Wasze serca i podniebienia. Wyglądają na pracochłonne, ale są bardzo łatwe. Na zdjęciu widać jak się je zwija.

Różyczki – składniki:

– 2,5 szklanki mąki (pół na pół krupczatka i pszenna)
– 3 żółtka
– 200 gram schłodzonego masła
– 3/4 szklanki cukru pudru
– szczypta soli

Różyczki – sposób wykonania:

Urocze Różyczki, które podbiją Wasze serca i podniebienia. Wyglądają na pracochłonne, ale są bardzo łatwe. Na zdjęciu widać jak się je zwija.
Mieszamy ze sobą mąkę, zimne masło oraz sól. Następnie wsypujemy cukier puder i dodajemy 3 żółtka. Wszystko ponownie siekamy.

Ciasto szybko zagniatamy i formujemy z niego kulę. Jeśli ciasto nie będzie chciało się skleić dodajemy łyżeczkę chłodnej wody.

Powstałe ciasto należy zawinąć w folię, po czym odstawić na około pół godziny do lodówki.

Po tym czasie schłodzone ciasto należy rozwałkować na grubość około 3 – 4 mm.

Za pomocą szklanki wykrawamy jednakowe kółka.

Po 4 kółka układamy tak, aby zachodziły na siebie tak jak na zdjęciu. Następnie zwijamy to w rulon – ale nie za ciasno. Powstały rulon przekrajamy na 2 równe części i w ten sposób uzyskujemy 2 gotowe różyczki.

W każdej różyczce lekko rozchylamy płatki. Tak przygotowane różyczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem.

Różyczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez około 15 minut.

Upieczone różyczki dekorujemy cukrem pudrem. Polecam gorąco! Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.