Pączki serowe - składniki:

pół kg twarogu
4-5 jajek
2 szklanki mąki
pół szklanki cukru
2 łyżki spirytusu
cukier puder do posypania
łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy

Pączki serowe - sposób wykonania:

Pączki a właściwie pączusie serowe to wspaniała przekąska i to nie tylko w czasie karnawału. Bardzo podzielne i bardzo smaczne - zachęcam do zrobienia.
Jajka miksujemy z cukrem a mąkę łączymy z proszkiem.
Twaróg mielimy w maszynce, dodajemy do niego masę jajeczną a następnie porcjami mąkę z proszkiem i spirytus, wyrabiamy na gładką masę, bez grudek.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, smażymy an rozgrzanym oleju, jednak na niezbyt dużym ogniu aby nie spaliły się z zewnątrz. Po usmażeniu wyjmujemy na ręcznik papierowy, gdy ociekną z tłuszczu posypujemy cukrem pudrem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu