Ryba po grecku - składniki:

60 dag filetów morskiej ryby
sok z cytryny
4 marchewki
2 pietruszki
pół selera
4 cebule
3 cm pora
50 g koncentratu pomidorowego
5 ziaren ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru do smaku, pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej
mąka do obtoczenia
olej do smażenia

Ryba po grecku - sposób wykonania:

Mój sprawdzony przepis na rybę po grecku od lat stosowany w rodzinnym domu. Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek.

Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubych oczkach, dodajemy drobniutko posiekanego pora.
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, wrzucamy pozostałe warzywa, chwilkę przesmażamy po czym podlewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i dusimy aż warzywa będą miękkie. Gdy tak się stanie, usuwamy listki laurowe, ziele angielskie i farsz warzywny przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, papryką. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy.
Warzywa wykładamy równomiernie na przygotowaną wcześniej rybę, podajemy od razu lub na zimno.
Rybę po grecku dekorujemy półplastrami cytryny, natką pietruszki lub bazylią.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu