Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 356 pysznych przepisów.

Komentarze

kulinarnymen
Ciasto smaczne, ale ja niestety miałem tylko 5 szt. jabłek - to stanowczo za mało, bo mój wypiek był za słuchy. ...
| 2014-09-18 10:51 |

Tytul
sernik lodzi jest super próbowałam zrobić wszystkim bardzo smakowało pozdrawiam
...
| 2014-09-15 17:45 |

Tytul
Moje wafle wyszly mokre I zrobilam dokladnie z przepisu pani Ewy.
...
| 2014-09-12 2:44 |

piotrigosiawrona31
Pyszne mufinki. Swietny przepis. Radzę wypróbować go na święta. Rodzicom i mężowi smakowały. Za 2 lata gdy moja córeczka...
| 2014-08-08 17:23 |

głód uczy
Kojarzyłem nazwę ciasta ale nic więcej, wydało się interesujące bo ma jabłka rozprowadzone wszędzie. Z orzechami wyszło ...
| 2014-07-31 23:07 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
przepisy Emigrantek

blog
Dorodne Pomidory




Strona główna >> Pozostałe >> Potrawy wigilijne
Czas Wykonanie 55 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Uszka z grzybami - składniki:

ciasto na uszka:
pół kg mąki pszennej ( 2 szklanki)
1 całe jajko
duża szczypta soli
szklanka gorącej wody


farsz grzybowy:
100 g suszonych grzybów
1 spora cebula
sól, pieprz

masło do podsmażenia farszu

Uszka z grzybami - sposób wykonania:

Mąkę wysypujemy do miski, zalewamy ciepłą wodą, ostrożnie mieszamy by się nie poparzyć. Gdy ciasto nieco przestygnie wbijamy jajko, dodajemy sól i zagniatamy ciasto.
Grzyby zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Cebulę szklimy na maśle. Do zeszklonej cebuli dodajemy ugotowane i drobno posiekane grzyby (można je też zmielić wraz z cebulę). Cały farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ciasto wałkujemy cieniutko na podsypanej mąką stolnicy, wycinamy kwadraty. Na każdy z kwadratów nakładamy odrobinę farszu. Składamy w trójkąt zlepiając brzegi a następnie rogi, formując w ten sposób uszka.
Uszka wrzucamy na gotujący się, osolony wrzątek, gdy wypłyną są gotowe do podania u?miech.
Uszka możemy też zrobić wcześniej i zamrozić, pamiętajmy jednak, ze chcąc zamrozić uszka musimy ułożyć je najpierw na tacy, dopiero wówczas wkładamy je do zamrażarki, gdy staną się zupełnie twarde, dopiero wtedy można je przełożyć do woreczka. W ten sposób nie zlepią się i nie rozpadną w trakcie gotowania. Zamrożone uszka (nie rozmrażamy, wrzucamy prosto z zamrażalnika) gotujemy 2 minuty dłużej u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []