Adżika – ostra wersja keczupu

Czas 30 minut Porcji kcal : 40 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Dziś dzielę się z Wami pysznym domowym przepisem na Adżikę – doskonale nadającą się jako dodatek do kanapek i mięs zamiast keczupu.

Adżika – ostra wersja keczupu – składniki:

1 kg papryki
5 dkg papryki ostrej chili
1 duża główka czosnku
1 liść laurowy

1/3 szklanki octu 10%
1/3 szklanki oleju
1 łyżka soli
170 gram cukru
1 słoiczek koncentratu pomidorowego

Adżika – ostra wersja keczupu – sposób wykonania:

Dziś dzielę się z Wami pysznym domowym przepisem na Adżikę – doskonale nadającą się jako dodatek do kanapek i mięs zamiast keczupu.

W składnikach podana jest ilość na 1 kg papryki – każdy może łatwo pomnożyć składniki przez potrzebną ilość porcji.

Zaczynamy od zmielenia przez maszynkę papryk i czosnku. Powstałą mazię wlewamy do dużego garnka, dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy ze sobą.

Gotujemy na średnim ogniu przez około 3 do 4 godzin pamiętając o częstym mieszaniu by się nam nie przypaliło.

Gdy adźika będzie już gęsta to przekładamy ją do małych słoiczków takich jak po keczupie i pasteryzujemy przez 10 minut.
SMACZNEGO.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *