Czas 30 minut Porcji 1 kcal : 40 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Dziś dzielę się z Wami pysznym domowym przepisem na Adżikę – doskonale nadającą się jako dodatek do kanapek i mięs zamiast keczupu.
Adżika – ostra wersja keczupu – składniki:
1 kg papryki
5 dkg papryki ostrej chili
1 duża główka czosnku
1 liść laurowy
1/3 szklanki octu 10%
1/3 szklanki oleju
1 łyżka soli
170 gram cukru
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
Adżika – ostra wersja keczupu – sposób wykonania:
Dziś dzielę się z Wami pysznym domowym przepisem na Adżikę – doskonale nadającą się jako dodatek do kanapek i mięs zamiast keczupu.
W składnikach podana jest ilość na 1 kg papryki – każdy może łatwo pomnożyć składniki przez potrzebną ilość porcji.
Zaczynamy od zmielenia przez maszynkę papryk i czosnku. Powstałą mazię wlewamy do dużego garnka, dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy ze sobą.
Gotujemy na średnim ogniu przez około 3 do 4 godzin pamiętając o częstym mieszaniu by się nam nie przypaliło.
Gdy adźika będzie już gęsta to przekładamy ją do małych słoiczków takich jak po keczupie i pasteryzujemy przez 10 minut.
SMACZNEGO.